13.3.2021

Terveystarkkeja jälleen

Arkeen kuuluu välillä muutakin kuin pentujen ihastelua ja kuluneella viikolla oli vuorossa Noelin loput terveystarkastukset. Sydänkuuntelu tehtiin virallisena, sivuääniä ei ollut ja polvet on kunnossa, puhdasta nollaa. Noel sai silmätarkastuksessa parin ylimääräisen ripsen lisäksi toiseen silmään lausunnon PHTVL/PHPV, mikä tarkoittaa että linssin ja silmänpohjan välinen sikiöaikainen verisuoniverkosto ei ole surkastunut normaalisti syntymän jälkeen. Linssin takaosassa oli yksi pieni pigmenttipiste. Muutos ei onneksi etene eikä vaikuta millään tavalla koiran näkökykyyn toisin kuin esim. PRA tai kaihi. 

Tarkastaneen eläinlääkärin mielestä ei ole suuri synti käyttää Noelia jalostukseen, vaikka Kennelliiton mukaan asteita 2-6 ei suositella käytettäväksi ja Noelille merkittiin aste 2. Sama "ei pidä käyttää" -ohjeistus on mm. coloboma-diagnoosilla, mutta niitäkin käytetään. Jälkeläisten silmätutkimukset ovat tietenkin tällöin erityisen tärkeitä, vaikka tuota vaivaa ei ole shelteillä todettu perinnölliseksi. Noel oli lähtökohtaisesti suunniteltu ainoastaan omaan jalostuskäyttööni, joten mitään isompaa merkitystä asialla ei ole. Kokonaisuuden kannalta tuo hurjalta kuulostava silmädiagnoosi kun on vain pisara meressä. 

Omissa jalostusvalinnoissani pyrin tietysti karsimaan selkeästi periytyvät ongelmat, kuten kyynär- ja lonkkaviat. Yllätyksiä varmasti niidenkin suhteen tulee, mutta yritän tehdä parhaani jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeintä meidän normiarjen ja agilityharrastuksen suhteen on pojan mahtava luonne sekä terve luusto, sehän Noelilla onkin selkää myöten priimaksi tutkittu. 😊

Yllättäen eläinlääkäri suositteli geenitestiä CEA:n suhteen, sillä hänen mielestään pentutarkastuksessa toiseen silmään saatu CRD-diagnoosi vaikuttaa kummalliselta. Vaikka CRD voi peittyä iän myötä, niin harvoin se kuulemma peittyy niin täydellisesti, että jälkeäkään siitä ei nyt näkynyt. Noelin isä on geneettisesti terve CEA:n suhteen ja emä ainoastaan geenin kantaja, joten eläinlääkäri arveli Noelin olleen alun perinkin siltä osin terve. Katsotaan nyt teetänkö geenitestin jossain vaiheessa.

Pentulaatikossa ilmenee jo enemmän liikehdintää, kun prinsessat alkavat kokeilla jalkojensa kantavuutta. Silmät kiinni ja massut maitoa pullollaan on vähän hankala liikkua, mutta jospa sitä maavaraakin alkaa lähiaikoina löytyä. 😄

Pullukat tankkaamassa 😍

Omega hortoilee päin seiniä 😄


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti