2.2.2022

Terveysasiaa

Teen tästä nyt oman postauksen ilman muita asioita jotta tärkeä tieto ei katoa näkymättömiin. Itselleni koirien terveys kun on luonteen ohella jalostusvalintojen kärkikriteereissä eikä ongelmia saa lakaista maton alle.

En ole käyttänyt jalostukseen B:tä huonompia lonkkatuloksia saaneita, enkä koiria, joiden kyynäristä löytyy jotain muuta kuin puhdasta nollaa. Vältän myös koiria, joiden sisarusten luustotuloksissa esiintyy kirjaimia D tai E tai numeroita 1-3. Molemmat viat näyttävät periytyvän melko selkeästi. Sekundaa kun pukkaa pyytämättäkin, niin en näe tarpeelliseksi tehdä yhdistelmiä tarpeettomia luustoterveysriskejä ottaen. Jokaisen kasvattajan omia valintoja toki nämäkin.

Vaikka käyttämäni jalostuskoirat ovat itse olleet terveitä, ovat ne kuitenkin periyttäneet ei-toivottuja ominaisuuksia. Nemillä on yksi kinnervikainen jälkeläinen, ja heti vian ilmettyä tein päätöksen jättää Nemi pois jalostuksesta. Nemi itse on edelleenkin terve myös siltä osin, samoin sen kahdeksan muuta pentua.

Nyt myös Nemin tyttären Deean on todettu periyttävän kinnervikaa, joten itsestäänselvyys on, että Deea ei enempää jälkeläisiä tule saamaan. Deea itse on terve, kuten kaikki sen neljä sisarustakin. Jossain piilossa kulkee siis tuo kinnervikaa aiheuttava geeni. Yhdistelmissä on tietysti aina kaksi osapuolta ja kukaan ei varmaksi tiedä kuinka kinnervika periytyy. Pirulliseksi tämän vian tekee se, ettei siihen ole olemassa geenitestiä, eikä sen ilmenemistä voi ennakoida esimerkiksi röntgenkuvaamalla tai ultraamalla. 

Omalta osaltani teen kaikkeni, ettei ainakaan Deean kautta vika edelleen periydy. Siispä jätän myös Deean tyttäret pois jalostussuunnitelmista, sillä terveenkin yksilön jalostuskäyttö olisi mielestäni nyt tarpeettoman riskialtista. Kovasti olisin toivonut jatkoa sijoitustyttö Lunasta ja kotona asuvasta Sagasta, mutta nyt tämä linja katkaistaan tähän. Uskokaa tai älkää, mutta tämä päätös oli äärimmäisen helppo. Todella surullinen olen ainoastaan niiden kasvattieni ja omistajiensa puolesta, kenelle kinnerpommi on osunut kohdalle. 

Meillä ei siis tule olemaan pentuja lähiaikoina, kukapa tietää tulevasta onko enää koskaan. Aika näyttää miten nuorempien (sijoitus/omien) narttujen kanssa käy, odotellaan viralliset terveystutkimukset aikanaan niillekin ja katsotaan sitten jatko sen mukaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti